Recent verkochte panden

Vind uw droomwoning

Zoeken op regio:
Zoeken

Residentiele vastgoedbevaks voortaan belast

"Hogere vastgoedfiscaliteit is slecht signaal"

Particuliere beleggers zullen voortaan 21 procent belasting betalen op dividenden van residentiële vastgoedbevaks. Aan de nulprocentbelasting komt dus definitief een einde. Dat is een indirect gevolg van de 'rijkentaks' die de regering-Di Rupo begin dit jaar heeft ingevoerd. "Dit is een teleurstelling voor alle Belgen die de typische Belgische reflex hebben om hun spaarcenten in bakstenen te steken", zegt Luc Machon, voorzitter van het BIV. "Een hogere vastgoedfiscaliteit schept op termijn een klimaat van onzekerheid, en laat juist dat het slechtst mogelijke signaal zijn dat in deze tijd gegeven kan worden."

Specialisten hadden gehoopt dat de nieuwe belasting als een ongewild neveneffect van de nieuwe wetgeving zou geïnterpreteerd worden en dus ook als nietig beschouwd kon worden. Maar vorige week bevestigde het kabinet van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) dat de dividenden wel degelijk belast worden. Niet voor de institutionele belegger, wél voor de particuliere belegger. De fiscaal gunstige behandeling was destijds nochtans een compensatie voor het concurrentiële nadeel van de residentiële bevaks. In tegenstelling tot andere bevaks kunnen ze zo onder meer de onroerende voorheffing niet recupereren bij de huurders.

"Van oudsher heeft de Belg veel vertrouwen in vastgoed. Iemand met wat geld opzij investeert traditioneel in baksteen", aldus Machon. "In huurappartementen of in retailpanden, maar evenzeer in serviceflats of studentenkoten. Dat is niet alleen positief voor de sector, het komt ook de economie en de maatschappij ten goede. En precies dat maakt van deze nieuwe belasting een moeilijk te begrijpen besparingsmanoeuvres."

Maar er is nog meer: de sector hoopt ten stelligste dat dit niet een voorbode is van wat komen gaat. "Los van deze beslissing hebben we tot nu toe alleen maar bijzonder positieve signalen gekregen als het gaat over de regionalisering van heel wat federale vastgoedbevoegdheden in 2014", aldus Machon. "We rekenen erop dat dit zo blijft, want de Belg hecht bijzonder veel belang aan z’n baksteen. Zowel als het over zijn eigen woning gaat, als over deze die als appeltje voor de dorst moet dienen."