Recent verkochte panden

Vind uw droomwoning

Zoeken op regio:
Zoeken

E-voorkooploket op 1 oktober toegankelijk voor notarissen. En de vastgoedmakelaars?

Het recht op voorkoop van een onroerend goed terugvinden, is vaak zo tijdsrovend en papierintensief dat ze het verkoopproces soms behoorlijk vertraagt. Tot nu toe is het noch voor de notaris, noch voor de vastgoedmakelaar makkelijk om erachter te komen of er zo’n voorkooprecht bestaat. Nochtans is het niet onbelangrijk, want in het kader van een welbepaald beleidsdoel kan de overheid er op elk moment voor kiezen om preferentiële koper te worden, telkens als bepaalde gronden of panden op de markt komen.

Vanaf 1 oktober zal het makkelijker worden om erachter te komen of er een voorkooprecht rust op het pand of de grond die je wenst te verkopen. Correctie: het zal makkelijker worden voor de notaris, niet voor de vastgoedmakelaar. Vanaf begin volgende maand opent de Vlaamse overheid namelijk een speciaal e-voorkooploket, waar het notariaat toegang tot krijgt. Het gaat om een database waarin alle voorkooprechten in Vlaanderen opgelijst staan.

Ook de vastgoedmakelaars zitten intussen op de trein van digitale vereenvoudiging. Kijk maar naar Kadasterfinder, het onlineplatform dat vastgoedmakelaars toegang geeft tot de kadastrale gegevens. Nu alle panden met een voorkooprecht in een officiële databank zitten, stelt zich bijgevolg de vraag wanneer de vastgoedmakelaars toegang krijgen toe deze databank. Op die manier kan de vastgoedmakelaar kopers en verkopers meteen inlichten over het bestaan van een voorkooprecht en er de nodige uitleg over geven. In elk geval zou het de tijd tussen het afsluiten van de compromis en het verlijden van de akte alweer flink wat kunnen inkorten, wat iedereen ten goede komt. Wordt vervolgd.